You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Jak se učit jazyk efektivně? (2/3)

  • Mgr. Mirka Vondrová

Přinášíme další 2 z celkově 8 tipů, pomocí kterých můžete efektivněji využít čas a energii a vylepšit vaši strategii učení.

3) Učte se chytře

Vaše učení bude rychlejší, když budete používat nejlepší učební techniky.

Jeden z nejlepších způsobů, jak se naučit novou slovní zásobu, jsou kartičky. Kartičky vám pomáhají, zaměřit se na jednotlivá slova, můžete se testovat a tak si nové informace lépe zapamatovat. Při učení s kartičkami můžete používat kartičky papírové nebo kartičky elektronické.

Papírové kartičky fungují velmi dobře, nicméně elektronické programy jako například Anki, poskytují i něco navíc. Na rozdíl od papírových kartiček se do smartphonu nebo tabletu vejdou celé stohy elektronických kartiček a zároveň můžete využít kartičky, které vytvořili a publikovali ostatní lidé. Tyto programy také automaticky mění pořadí karet a karty, ve kterých jste při učení udělali chybu, vám program nabízí s vyšší frekvencí. Obě tyto metody vám pomohou učit se rychleji a efektivněji.

Vždy se pokuste význam slova uhodnout předtím, než kartičku otočíte. Kartičky jsou nejlepší v tom, že testují vaši paměť, proto nebuďte příliš rychlí v obracení. I když slovo nebude znát, zkuste ho uhodnout.

Začněte tím, že se budete dívat na kartičku s cizím slovem a pokusíte se zapamatovat si jeho český překlad. Teprve pak slovo samotné vyslovte. Později kartičku otočte a procvičujte cizí slovo, zatímco se díváte na jeho český ekvivalent.

Procvičování vede k dokonalosti, ALE efektivní procvičování vede k dokonalosti rychleji.

Některé další skvělé strategie pro začlenění nové slovní zásoby, kromě kartiček, jsou například:

Vizualizace a vokalizace. Vizualizujte si slovo, které se učíte. Představte si obraz toho, co znamená a řekněte si dané slovo nahlas. To pomůže propojovat pojmy a usnadní memorování.

Gesta. Mozek se učí lépe, když do učení zapojíte fyzickou aktivitu. Využijte toho a použijte gesta. Když se například v němčině učíte slovíčko bota, udělejte během učení pohyb, jako byste si botu chtěli obout.

Užití nového cizího slova v mateřštině. Když se učíte cizí jazyk, může být těžké procvičovat slovíčka v kontextu, protože vaše slovní zásoba ještě na složitější věty nestačí. To se dá snadno obejít, použijte cizí slovo v české větě. Když se např. učíte španělské slovíčko casa (dům, domov), můžete říct: Právě jdu do své casa.

Technika klíčových slov. Vymyslete si větu, do které zakomponujete nové cizí slovo, jeho význam a české slovo , které se zvukově podobá slovu, které se učíte. Například pro anglické slovo table (stůl) by mohla fungovat věta: Můj stůl je má sváteční tabule. Table znamená v češtině jídelní stůl, ale zvukově se podobá českému slovu tabule. To může pomoci zapamatovat si slovo table i s jeho správným významem.

4. Naučte se používat cizí jazyk během celého dne

Začátečníkovi se sice může zdát téměř nemožné používat cizí jazyk během celého dne, ale není to tak náročné, jak to vypadá. Existuje mnoho zábavných a snadných způsobů, jak cizí jazyk začlenit do každodenního života.

Využijte každou volnou chvilku a učte se. Vezměte si například kartičky s sebou do práce a učte se po cestě ve vlaku nebo v autobuse (při řízení prosím raději ne) nebo když třeba na někoho čekáte.

Když na vás přijde únava, přepněte z aktivního učení na pasivní. To znamená přejít na činnosti, které běžně provozujete v rodném jazyce, jako je například sledování videí nebo TV pořadů či poslouchání rozhlasového vysílání, ale v jazyce, který se chcete naučit. Na internetu můžete najít řadu audio i video klipů, stačí otevřít YouTube, vypátrat internetovou rádiovou stanici nebo jednoduchý podcast.

Můžete si položit otázku: “Jak je možné dívat se na film nebo poslouchat rádio, když znám jen pár slovíček?”

    Cílem není, abyste perfektně rozuměli celému obsahu. Poznejte, jak jazyk, který se učíte, zní. Poslech i bez dokonalého porozumění má mnoho pozitivních aspektů:
  1. zvyknete si na kadenci jazyka
  2. naučíte se rozpoznat běžná slova a porozumět jim
  3. naučíte se porozumět prostřednictvím kontextu
  4. zůstanete motivovaní