You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Online svět a jeho nástroje

  • Mgr. Mirka Vondrová

Díky vnějším událostem byli mnozí z nás během posledních dvou let nuceni opustit tradiční formu výuky, tedy tu, kdy se se studentem/lektorem vidíte osobně a interakce probíhá přímo, a nahradit ji virtuálním světem. Obě formy výuky mají své klady a zápory, v tomto článku se ale nebudu věnovat jejich srovnávání. Zaměřím se na pomocníky, kteří nás mohou provázet při učení se jazyků a které jsme právě díky online výuce poznali blíž a lépe si je “osahali”.

Jedním z předních favoritů je quizlet (www.quizlet.com). Ideální program pro procvičování slovíček. Quizlet je online služba, která umožňuje vytvářet sady kartiček, následné procvičování na nich napsaných termínů, pojmů nebo dokonce obrázků. Jeho prostřednictvím můžete procvičovat, umí testy i jednoduché didaktické hry. Na webu si můžete vybrat z placené či free verze. Varianta zdarma dokáže posloužit víc než dobře. Navíc můžete několikrát do roka narazit na slevovou akci, kdy je služba k mání s 90% slevou.

Pokud si učení rádi zpestříte hrou, kvízem, křízovkou, pexesem, jedním z vynikajících nástrojů je educaplay (https://www.educaplay.com). V současné době existuje tento program ve třech jazykových mutacích: angličtině, španělštině a francouzštině.

Dalším úžasným osvěžením může být Deutsche Welle (https://www.dw.com). Nejedná se o žádnou aplikaci či nástroj. Nemusíte se tedy nikam registrovat a řešit placenou či neplacenou verzi. Je to jedna z vlajkových lodí seriózních informací, videí, článků a poslechů. DW je vedena ve třiceti jazykových mutacích. Navíc texty a poslechy jsou přizpůsobeny různými úrovním. Pokud tedy s jazykem začínáte, nezoufejte, i vy na DW najdete to pravé ořechové pro vaši úroveň.

Při studiu jazyka můžete ocenit i nástroj, který sice s jazykem jako takovým přímo nesouvisí, ale pomůže vám vytvořit si při učení systém. Trello (https://trello.com/) se může stát takovým úkolníčkem, kam si můžete zapsat slovíčka, vložit stránku např. v pdf formátu s gramatikou nebo zajímavý odkaz s textem, který vás při učení oslovil.

Pokud se rádi orientujete v čase a prostoru, oceníte toggl (www.toggl.com). Toggl je jednoduchá aplikace, pomocí které si můžete měřit čas, strávený čímkoliv chcete. Jednoduše zadáte popisek, vyberete jaké jazykové aktivitě se věnujete. A až skončíte, časovač zastavíte. Díky togglu uvidíte, co vše jste již dnes stihli, kolik vám to zabralo času a kdy jste aktivitu dělali.